De Friese producent van waterrecyclingsystemen Hydraloop haalt 10,5 miljoen euro op aan financiering bij investeerders, zo meldt de onderneming woensdag. Het bedrijf wil het groeigeld inzetten om internationaal verder aan de weg te timmeren.

Het investeringsgeld is afkomstig van twee Nederlandse publieke investeerders en een zakelijke partij uit België. Vanuit Nederland doen staatsinvesteerders Invest-NL en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) mee. Laatstgenoemde is de publieke investeerder van Noord-Nederland.

Vanuit België levert de zakelijke vastgoedinvesteerder Amavi Capital financiering voor Hydraloop.

Het Gentse Amavi Capital leidde in 2022 ook al een investeringsronde van 4,5 miljoen euro in Hydraloop. De in Leeuwarden gevestigde startup ontving in 2020 al eens “miljoenen” van onder meer de Rabobank.

Hydraloop is nog niet klaar met zijn huidige financieringsronde, in vaktaal ook wel de Serie B-ronde. Het bedrijf hoopt in totaal 13,5 miljoen euro op te halen, dus nog eens 3 miljoen euro meer dan de Friezen nu al binnen hebben.

Koelkastvormige recyclingsystemen voor water

Hydraloop produceert een soort koelkastvormige waterrecyclesystemen, die het mogelijk maken om bijvoorbeeld gebruikt douchewater opnieuw in te zetten voor het doorspoelen van de wc. Met het gelijknamige systeem van Hydraloop kunnen gebruikers volgens het bedrijf 25 tot 45 procent van hun drink- en afvalwater besparen. Dit is belangrijk volgens het bedrijf, omdat er door klimaatverandering wereldwijd een toenemende waterschaarste dreigt te ontstaan.

“Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat we licht verontreinigd water, wat we perfect kunnen gebruiken om de was mee te doen of om de WC mee door te spoelen, gewoon zo het riool in storten?” zei medeoprichter Sabine Stuiver in 2022 tegen Business Insider Nederland. Samen met haar man Arthur Valkieser runt zij het bedrijf, dat al in 2015 het licht zag.

De apparaten van Hydraloop hebben wel een prijskaartje. Het bedrijf zet zijn recycleinstallaties vanaf zo'n 3.500 euro in de markt, schreef Business Insider Nederland in 2020.

Hydraloop stelt zich met het kersverse kapitaal te willen richten op de "commerciële uitrol" van zijn verkoopdienst. Zo wil het bedrijf de zakelijke verkoop "opschalen" en extra inzetten op "strategische partnerrelaties", schrijft de onderneming in een persbericht. Hydraloop heeft al 130 partners in 35 bedrijven. De installaties van het bedrijf staan in onder meer woningen, hotels en sportgebouwen.

Hydraloop stelt op dit moment veertig medewerkers te hebben in zowel Nederland, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Australië. Het bedrijf won de afgelopen jaren meermaals prijzen. Zo won het bedrijf een Global Impact Award van de Verenigde Naties.

LEES OOK: Over 20 jaar moet in elk nieuw huis een Hydraloop staan